Allez, Chantez! Nieuw Gent – buurtcohesie troef!

Allez, Chantez! organiseerde van september 2016 tot en met juni 2017 maandelijkse zangsessies in de multidiverse wijk Nieuw Gent. Deze buurt ten Zuiden van de historische stad huisvest maar liefst 100 nationaliteiten en heeft hiervoor met haar sociale woonblokken slechts een beperkte oppervlakte. Hoewel mensen  hier dicht bij elkaar wonen, lijkt het bijzonder moeilijk om contact te maken met elkaar.

Op vraag van de stad Gent realiseerden we, naar het voorbeeld van onze zangsessies in de Gentse Parnassuskerk, onze tweede lokale zangwerking in de wijk Nieuw Gent. Dankzij deze maandelijkse zangsessies waar iedereen die graag zingt welkom is, brachten we in de buurt een dynamiek op gang waarmee we de sociale cohesie versterkten. Bewoners van de wijk ontmoetten tijdens de zangsessies mensen die in de buurt werken en mensen die de buurt een warm hart toedragen. Door het ongedwongen karakter van de zangsessies kreeg je hier keer op keer de kans om samen het verschil te maken, en dat loont!

Voor de lokale zangwerking van Nieuw Gent hebben we ons met een artistiek team over de volgende kwestie gebogen: hoe kunnen we ons zangconcept nog laagdrempeliger maken zodat we als tijdsbesteding nog aantrekkelijker kunnen zijn? Zangcoach Esther en pianiste Saskia leidden de sessies en lieten met hun enthousiasme alle stemmen versmelten. Om ook laaggeletterden aan te trekken gebruikten ze of niet altijd boekjes met zangteksten en maakten ze ons warm om met z’n allen bekende en onbekende hits aan te pakken. En dankzij percussioniste en zangcoach Hilde komen er liedjes uit alle windstreken aan bod.

Pilootproject!

Dit zangproject in Nieuw Gent zien we als pilootproject om expertise op te bouwen andere multidiverse zangwerkingen op te zetten in heel Vlaanderen. Heb jij ervaringen te delen met ons? Of wil je onze stappen op de voet volgen? Neem gerust een initiatief…

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *