Felicitaties van Koningin Mathilde

Praten met H.M. Koningin Mathilde, dat hadden we nooit eerder gedaan. Dus ja, wij waren zenuwachtig! Wat mag je wel en niet zeggen tegen een koningin? En hoe spreek je haar aan? En mag je zelf vragen stellen? Kent ze Allez, Chantez! al? Hoe bereiden we ons best voor? Zou ze zelf graag zingen? En hoe klinkt samenzang in het Koninklijk Paleis? … Met een bonzend hart en gekruiste vingers vatte het half uur met de Koningin van België aan.

– Goeiemorgen, dames.
– Goeiemorgen, Majesteit!

(En toen hoorde zij ons even niet en beseften wij dat wij misschien toch nog niet helemaal klaar waren. Ademhalen… en nog een keer.)

– Goeiemorgen.
– Goeiemorgen, Majesteit!

Omdat we deze mijlpaal graag samen wilden beleven, vroegen we aan onze toppartner Handelsbeurs Concertzaal of we de videoconferentie daar mochten houden. In de grote zaal konden we op veilige afstand van elkaar, zonder mondmasker en toch samen in één ruimte deelnemen aan deze conversatie. Onze huisfotografe Els Van Bosbeke was er ook bij.

En wat werd er dan gezegd?

We mogen niet vertellen wat er letterlijk verteld werd aan elkaar. Maar wat we wel kunnen meegeven, is…

  • … dat samen zingen superbelangrijk is voor het welzijn van de mensen,
  • … dat er heel veel interesse was voor het effect van samen zingen op de deelnemers, zowel nu in coronatijden als voordien,
  • … dat het bijzonder is dat we in deze tijden een structureel aanbod kunnen blijven aanbieden dat laagdrempelig, verbindend en ontspannend is,
  • … dat intergenerationele activiteiten de max zijn en dat ons aanbod voor kinderen, adolescenten, volwassenen en senioren en alle gemixte vormen worden gewaardeerd.

Ontstaansgeschiedenis

Wist je dat het laagdrempelige zangconcept Allez, Chantez! dat aan de basis van onze culturele onderneming ligt, bedacht werd door Annelore en Laila toen ze zelf op zoek gingen naar plekken waar mensen voluit samen kunnen zingen zonder dat er iets van hen verwacht wordt?

Vanuit inspiratiebronnen als Dr. Song (Antwerpen) en Choir! Choir! Choir! (Toronto, Canada) en andere inspirerende sociale cultuurprojecten werkten Annelore en Laila alle drempels om deel te nemen verder weg. Daarna zetten ze een minimale communicatiecampagne op met een Facebook-evenement en enkele affiches in kringloopcentra en cafeetjes. Op 19 februari 2015 vond de eerste zangsessie plaats in Parnassuskerk, Gent. Er kwamen toen 90 mensen opdagen, die even benieuwd waren als wij.

Prijs Cultureel Ondernemerschap

Wist je dat Annelore vorig jaar omstreeks deze tijd de Ultima voor Cultureel Ondernemerschap in ontvangst mocht nemen?

De jury van deze Vlaamse cultuurprijs toonde veel respect voor de manier waarop Annelore op 5 jaar tijd een bloeiende onderneming had weten te ontwikkelen vanuit gratis zangsessies die zo laagdrempelig zijn dat werkelijk iedereen kan deelnemen.

Annelore werkte de eerste vijf jaar alleen als voltijds zelfstandige aan het zangconcept en werd daarbij ondersteund door Laila (als vrijwilliger en een tijdlang ook als 1/5 freelancer).  Per opdracht of project zijn ook 12 andere getalenteerde freelance medewerkers betrokken bij de realisatie van de zangsessies als artiest, boekingsagente, productiemedewerker, … .

Huisfotografe Els Van Bosbeke

Wist je dat Els Van Bosbeke al sinds het prille begin van Allez, Chantez! voor en achter de schermen mee beweegt?

Els is niet alleen een hele fijne vrouw, maar ook een topfotografe met een eigen stijl. “Veel korrel en evenveel gevoel,” Zo vatten we haar stijl wel eens samen. Het is een hele eer om haar beelden al vijf jaar lang als een visuele soundtrack bij ons verhaal te bekijken. De muziek, de vriendschap, de verbondenheid en de zorgeloosheid voel je er instant bij!

Ontdek zelf hoe getalenteerd ze is: www.elsvbphotography.com

5 thoughts on “Felicitaties van Koningin Mathilde

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *