Samen zingen in Kortrijk

Dag lieve zangvogel,

Woensdag kondigde ik bij de Unie der Zorgelozen in Kortrijk aan dat we daar nog tot het eind van dit jaar onze zangsessies organiseren. In deze brief wil ik je informeren over wat er daarna te gebeuren staat en hoe we er samen voor kunnen zorgen dat er een vervolg aan ons Kortrijks zangavontuur komt.

Hoe het begon?
Laila en ik bedachten Allez, Chantez! omdat we geen plek vonden waar we met andere mensen ongegeneerd samen konden zingen. In 2015 brachten we voor het eerst een kleine honderd mensen samen die ook benieuwd waren naar wat er zou gebeuren als we samen zongen alsof niemand ons hoort. Toen ik enkele maanden later mijn job opgaf om voltijds aan dit droomproject te werken, mochten we meteen ook bij andere organisaties voor zorgeloosheid en verbinding gaan zorgen. Ook de Unie der Zorgelozen nodigde ons uit en sinds 2017 verwelkomt hun warme, geëngageerde ploeg onze dirigenten elke maand in Kortrijk. Samen hebben we intussen al bijna 40 avonden zorgeloos zangplezier beleefd!

Hoe ons werk eruit ziet?
In grote lijnen vatten we ons zangwerk samen in twee pijlers:
1) evenementen in eigen beheer (de zangreeksen in Gent, Kortrijk en Leuven),
2) evenementen waarbij een organisator onze dirigenten boekt om zijn gasten te laten zingen.
Sinds onze samenwerking met een boekingskantoor moeten we voor de boekingen enkel de muzikale voorbereiding doen. In de zangreeksen die wij in eigen beheer doen, stoppen we extra werk in communicatie om de zalen gevuld te krijgen, vrije bijdragen werven en verwerken, partnerschappen met lokale organisaties opzetten en onderhouden, en soms ook in de organisatie van de evenementen. Evenementen in eigen beheer zijn dus veel intensiever.

Waarvoor we dit doen?
Zij die ooit met ons kwamen meezingen – of elders ongegeneerd samen zongen met anderen – weten hoe samenzang verbinding in de hand werkt. Zingen is de snelste katalysator voor sociaal contact. Het is die gewaarwording die mijn hart deed overstromen en sindsdien mijn dromen bevolkt. En je moet weten: ik droom groots. Ik droom van een wereld waarin er zoveel gezongen wordt dat mensen zich verbonden voelen, geborgen en veilig – altijd. En in mijn stoutste dromen wordt er zelfs zoveel gezongen dat alle mensen zich veilig en welkom voelen op de plek waar zij toekomen. Onze zangsessies zijn een miniversie van die wereld.

Waarom het nu stopt zoals het vroeger was?
Elke dag word ik wakker om een extra inspanning te leveren voor deze grootse droom. Al zeven jaar word ik omringd door de juiste mensen om hierin een verschil te maken. Ik weet daarbij heel goed dat dit een werk van lange adem is: geen sprintje, wel een marathon. Nu, wie een marathon wil uitlopen, moet zorgen dat hij alles in het werk stelt om zijn inspanning vol te houden. En om die inspanning vol te houden, moeten we keuzes maken.
Ik kies er samen met mijn team voor om slechts één werking in eigen beheer te doen, en dat is de Gentse. In Gent hebben wij een rijk partnernetwerk en lukt het ons om vinger aan de pols te houden. Daar trekken wij elke maand tussen de 400 en 800 zangliefhebbers aan waardoor onze crowdfunding-acties aanzienlijk meer kans op slagen hebben, en waarvan telkens 20 tot 30 procent nieuwe zangers zijn. In Kortrijk of Leuven zijn we hier nooit op die manier in geslaagd omdat wij als externe cultuurspeler nooit helemaal ingebed zijn geraakt in het lokaal sociaal en cultureel weefsel. Ook gevoelsmatig klopt het meer om de Gentse werking voorop te stellen omdat Allez, Chantez! daar ooit gestart is.

Als we het menen met onze grote dromen,
dan moeten we keuzes maken.

Zingen in Kortrijk is zeker nog mogelijk
Concreet wil dat zeggen dat we op 16 november en 14 december nog samen zingen bij de Unie der Zorgelozen. Wat er dan ophoudt, is hoe het vroeger was. De sessies in eigen beheer houden dan op: wij organiseren zelf geen zangsessies meer in Kortrijk en werven daar geen vrije bijdragen meer voor met ons spaarvarken. We bekijken de komende weken met de Unie der Zorgelozen en een nieuwe externe partij wat toch nog mogelijk is. Er is een kleine kans dat het toch kan blijven doorgaan op de manier die we kennen.

Wat jij kan doen?
•  Omschrijf wat jij aan de zangsessies bij de Unie der Zorgelozen hebt, of wat er in je omging toen je voor het eerst bij Allez, Chantez! kwam meezingen, of waarom het belangrijk is dat Kortrijk blijft zingen. Stuur ons je losse gedachten of maak een uitgebreid verslag. Wij delen deze getuigenissen onderaan op deze pagina.
•  Haal onze dirigenten naar Kortrijk en boek Allez, Chantez! om de mensen in jouw buurt, bedrijf, of vereniging samen te laten zingen. Informeer je hier voor onze boekingsformules.

Hopelijk weerklinkt in dit alles vooral onze dankbaarheid voor de vele gelegenheden waarin we intens mochten genieten van jullie enthousiasme, en onze hoop dat ons Kortrijks avontuur nog lang niet voorbij is.

Is er verder nog iets?
Laat het ons weten via de commentaren-sectie hieronder. Of stuur een mailtje naar info@allezchantez.be

Heel veel liefs,
Annelore en co

2 thoughts on “Samen zingen in Kortrijk

 • Voor mij en mijn dochter waren de zang bijeenkomsten hele mooie momenten. We worden er blij en gelukkig van. We vergeten al onze zorgen en genieten daar samen.
  Intussen komen haar vriend en verschillende vriendinnen van mij meezingen. Ook oma van 85 kwam meezingen in t plein. Dit was fantastisch. We duimen en hopen dat het in Kortrijk kan blijven bestaan.

  Het mooie is dat het toegankelijk is voor jong en oud en voor rijk en arm. Deze diversiteit is super belangrijk.
  Welke organisaties moeten we zoeken? Geef gerust tips…

 • Kortrijk was heerlijk enthousiast, een grote groep en toch oh zo intiem en persoonlijk.
  Ik mis het nu al zo !
  Ik ben in januari in Gent geweest, daar is het teveel een massa event en wordt er zoveel door elkaar gepraat, is niet iedereen mee, de intieme sfeer ontbreekt.
  Ik hoop dat er toch in Kortrijk in die leuke zaal, de gezellige warmte en samenhang, en openheid en aandacht voor elkaar terug komt.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *