Vanavond ontvingen wij de Ultima ‘Cultureel ondernemerschap’.
Als we zeggen dat een jury van deskundigen uit de cultuursector een laureaat voordraagt …. en dat die prijs wordt uitgereikt aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen …. en dat de vorige winnaars in deze discipline Bokrijk, Paul Schyvens van De Roma en Timelab waren …. Tja, dan beginnen wij gewoon spontaan te blozen. En dat één dag voor onze officiële vijfde verjaardag.
Hoezo, cultureel ondernemerschap?
Allez, Chantez! zet alles op alles om via de eigen achterban projecten zelfbedruipend te maken (lees: zonder structurele subsidies te laten bestaan). Dat doen we omdat onze fans al sinds de eerste zangsessies financieel wilden bijdragen, maar ook expertise inbrachten en reclame maakten voor ons concept in hun eigen netwerk. We merkten dat als we onze fans mee op de trappers en aan het stuur van onze organisatie zetten, we pas echt impact kunnen maken in een gemeenschap. Door bij te dragen, voelen mensen zich verbonden met en zelfs mede-verantwoordelijk voor ons project. En dat voelen wij aan alles. Zonder enige schroom kunnen wij dan ook zeggen:
Wij hebben de beste fans ooit.
Van een zot idee naar een nieuw zangconcept
“We organiseren negen gratis zangsessies voor iedereen die graag zingt én een tiende waarop we al het geld inzamelen voor een volgend zangjaar. Als dat niet lukt, dan stoppen we ermee.” Dat was ons uitgangspunt bij de opstart van ons zangconcept. Maar toen de zangers al na afloop van de eerste zangsessie hun portefeuille bovenhaalden en opperden dat er een spaarvarken moest komen, gingen we overstag. Het spaarvarken kwam er, de giften groeiden mee met het kostenplaatje van de zangsessies en er kwamen zelfs drie zangwerkingen bij.
Tijdens de ontwikkeling van dit nieuw zangconcept maakte ik simpelweg steeds dezelfde keuze: focus op hetgeen dat spontaan op gang komt… en keer en op keer was het dit: de goesting van onze fans om bij te dragen aan het voortbestaan en het succes van Allez, Chantez!
Annelore, coördinator en één van de bedenkers van Allez, Chantez!
Madeleine vzw, een nieuw kenniscentrum
Op de veelvuldige vraag van onze achterban om de expertise van de Allez, Chantez!-praktijk te delen richtten Annelore en Laila in 2019 Madeleine vzw op.In dit laboratorium kunnen professionals en liefhebbers terecht om te leren over community building en sociaal ondernemen.Met online leertrajecten, workshops en keynotes delen de dames hun expertise en netwerk om nog meer impact te maken. Alle informatie over het initiatief vind je op www.madeleinevzw.com.
2 thoughts on “Ultima ‘Cultureel ondernemerschap’”
Comments are closed.