We zullen doorgaan

We zullen doorgaan, zingen met en op de radio

Tijdens de lockdown light-periode (maart – mei 2020) lieten wij elke donderdagochtend  iedereen die graag zingt voluit samen zingen op Radio 1. Presentatoren Sofie Lemaire en Vincent Byloo zonden dan een heerlijke belpopklassieker uit in hun programma ‘We zullen doorgaan’. Telkens een week vooraf maakten we bekend welk lied dat zou zijn en kregen zangliefhebbers instructies om hun eigen stem thuis op te nemen en in te zenden. Allez, Chantez! verzamelde al deze stemmen en mixte ze samen tot een authentiek geheel: je hoort echte mensen zingen waarin alle luisteraars zich kunnen herkennen. Het zijn stemmen van mannen, vrouwen, kinderen, kraaien en nachtegalen. Elke week raakten we ontroerd en verwonderd door het gemixte geluid van mensen die zich durven laten horen (van heel voorzichtig tot knallend voluit).

Benieuwd naar hoe dat klinken kan?

Aan elke editie namen telkens 70 tot 125 mensen deel. Jong en oud, dik en dun, kraai en nachtegaal lieten van zich horen. Wij mixten deze stemmen tot één klinkend geheel. Beluister de resultaten hier!

De deelnemers in beeld

Een 60-tal van de 250-deelnemers zond achteraf een selfie voor deze collage.

Projectoverzicht

De uitdaging

“Hoe zetten we een laagdrempelige actie op om een brede publieksgroep te betrekken bij een wekelijks item waarin mensen samen zingen?”, vroeg één van de redacteurs van Radio 1 ons. Dit initiatief kadert binnen het programma ‘We zullen doorgaan’, een positief platform waar allerlei acties gedeeld worden via het radiomedium. Het project zou zo lang lopen als de aangepaste programmatie op Radio 1.

De realisatie: “Zing samen vanuit uw kot”

In overleg ontwikkelden we een wekelijks traject:
– op donderdagochtend luisteren we samen naar de realisatie van deze week en maken we een nieuwe belpopklassieker bekend.
– vaak luisterden de originele uitvoerders van het lied live mee met de presentatoren, waardoor hun reacties meteen bevraagd konden worden: “beter dan het origineel”, “dat moeten we uitbrengen” weerklonken meermaals met een brede lach op het gezicht.
– in totaal zongen een 250-tal zangliefhebbers mee in één of meerdere van de realisaties. Denk aan mannen, vrouwen en kinderen, maar ook handpoppen, luchtgitaren en tongknoopoplossingen bij de meer uitdagende liedjes.

De rol van Allez, Chantez!

Samen met Radio 1 zorgden we voor een brede oproep naar iedereen die graag zingt. Radio 1 voorzag de zichtbaarheid van de actie én van ons merk live op de radio, waardoor ons project in deze bizarre corona-tijden toch op de radar kon blijven (1.000x dank daarvoor!) en Allez, Chantez! zorgde voor de praktische opvolging en de mix van alle stemopnames. Onze kritieke bijdrage bestond erin om in alle communicatie naar de zangliefhebbers toe een veilige atmosfeer te creëren waarin iedereen zijn stem durfde laten horen. Dat… is Allez, Chantez!

Een voorbeeld van een instructiefilmpje

Wil jij bijdragen aan ons project?

Geef wat je missen kan.
Duizendmaal dank!

Om dit project tot een goed einde te brengen werken wij graag met professionals uit de cultuursector. Elke uitvoering kost ons 1.321 euro, waarbij we 49% besteden aan artistieke spelers, 37% aan ons project management achter de schermen en 14% aan technische ondersteuning.

Als jij wil bijdragen aan dit project, dan kan dat op volgende manieren:
– Ons bankrekeningnummer: BE27 7360 5969 4773.
– Scan onderstaande code of zoek ‘Allez Chantez’ in de Payconiq-app en kies hoeveel je wil overschrijven.

In de toekomst ook online zangsessies?

We werkten naar aanleiding van de Corona-maatregelen het plan uit om iedereen vanuit zijn eigen huiskamer te laten zingen.  Tijdens de ontwikkeling van dat concept kwamen wij op het idee om speciale senioren- en familiesessies te voorzien. We kunnen sessies vooraf opnemen of livestreamen tot in elke huis-, rusthuis- en ziekenhuiskamer. En daardoor kan zowat iedereen voluit samen zingen!

Ben jij de partner die wij zoeken voor de realisatie van dit idee? Contacteer ons via info@allezchantez.be.

Of wil jij dit financieel mee realiseren? Het maken van zo’n online zangsessie kost ongeveer 5.000 euro. Hiermee betalen we muzikanten, auteursrechten, projectmedewerkers en (huur en bediening van) techniek. Grote én kleine bijdragen zijn welkom.