Zangcoach Joep in de kijker

Hoe kom jij eigenlijk bij Allez, Chantez! terecht?

Mijn verhaal bij Allez, Chantez! begint in 2016. Ik verhuisde net van Antwerpen naar Gent. Annelore, een vriendin van mijn lief, organiseerde iets in de ontwijde Parnassuskerk aan de Oude Houtlei. Op een avond lieten we ons verleiden om ook eens een kijkje te gaan nemen. We waren zo verbaasd over wat we daar aantroffen: Annelore zingend op een podium, begeleid door een pianist en daaromheen ruim tweehonderd mensen die met haar meezingen. Dat was mijn allereerste Allez, Chantez! sessie.

Iets later in dat jaar vroeg Annelore me of ik een meezing-concept voor kinderen zou willen bedenken. Ik had namelijk in de jaren na mijn opleiding kleinkunst in Antwerpen vooral veel theater en muziek gemaakt en gespeeld voor kinderen. De SuperSongSlurper, een interactieve muziektheatervoorstelling was mijn eerste wapenfeit bij Allez, Chantez!. Daarna volgden er nog speciale projecten, waaronder een samenwerking met Vakantieparticipatie Toerisme Vlaanderen en opzwepende zangsessies voor jongeren met beatboxer Uruz.

Na dit alles stelde Annelore me voor om zangcoach te worden voor de reguliere zangsessies. In eerste instantie twijfelde ik omdat ik niet zeker wist of het bezingen van zo’n breed repertoire iets voor mij zou zijn. Maar uiteindelijk zette ik dan toch de stap en begeleidde ik in 2018 de eerste sessie in het Stadspark van Harelbeke. Dat smaakte meteen naar meer en intussen staat de teller op meer dan vijftig sessies.

Waarom is Allez, Chantez! waardevol voor of volgens jou?

Hoe meer zangsessies ik begeleid, hoe meer ik het gevoel heb dat Allez, Chantez! iets bijzonders aanspreekt in mensen, iets wezenlijks dat we vergeten waren. Mijn opa vertelde vroeger dat er op feestjes niet naar muziek geluisterd werd, maar dat ze die zelf maakten. Er werd ook veel meer samen gezongen. In onze samenleving wordt dat enkel nog gedaan in religieuze contexten of tijdens stadionconcerten. Maar niet iedereen is religieus of houdt van rockmuziek.

Tijdens zangsessies van Allez, Chantez! ervaar ik hoeveel kracht er uitgaat van een groep die samen zingt, hoe ontwapenend en ontroerend dat kan zijn en hoeveel energie dat kan opwekken.

Hoe meer energie je geeft als zangcoach, hoe energieker het publiek wordt, waardoor de zangcoach ook weer meer energie krijgt. Dat is een vicieuze cirkel, waardoor iedereen die de zangsessie bijwoont opgeladen naar huis gaat.

Daarbij is een zangsessie van Allez, Chantez! een plek waar je al eens uit de bocht mag vliegen, waar je je zotste dance moves mag bovenhalen en waar je niet hoeft na te denken over wat anderen van je vinden. Dit idee vormt een tegenwicht voor ons dagelijks bestaan waarin we toch vooral geacht worden ons serieus te gedragen en binnen de lijntjes te kleuren. Van veel deelnemers hoor ik dan ook vaak dat de zangsessies voor hen werken als een uitlaatklep, als een manier om je weer op te laden.

Ik verbaas mij telkens weer over de positieve reacties van mensen als “Ik heb weer een stukje van mijn burn-out af gezongen.”

Voor mij als zangcoach doet zich iets soortgelijks voor. Als ik voor een groep zangers sta, heb ik geen besef meer van tijd, vergeet ik wat ik gisteren deed en wat ik morgen nog moet doen. Terwijl we samen zingen, verdwijnt de buitenwereld even. Eenzelfde soort ervaring heb ik wanneer ik toneel speel: je bevindt je dan in een vacuüm waar het heerlijk vertoeven is. Die plek zoek ik graag op en ik nodig iedereen uit om mee te komen!

Het concept is eenvoudig. En het enige dat je nodig hebt is een pianist, een zangcoach en een groep mensen met veel zin om te zingen. Maar het resultaat is groots: na afloop van zo’n sessie is iedereen een beetje gelukkiger.

Joep is op dit moment de vaste zangcoach van de lokale zangwerkingen in Kortrijk en Leuven. Ook heel wat boekingen neemt hij voor zijn rekening.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *