31 januari 2019

Over ons

 

Over Annelore en Laila

Toen ze elkaar leerden kennen in 2011 wisten Annelore Camps (links) en Laila De Bruyne (rechts) al gauw dat hun leven nooit meer hetzelfde zou zijn. In de kantoren van Gent Jazz Festival legden de twee dames de basis voor een zuivere vriendschap met veel muziek, uitbundig lachen en lekker eten. In 2014 ontsproot het zangconcept Allez, Chantez! aan hun complementair brein. In 2015 kwam er de eerste zangsessie en begon Annelore als zelfstandig ondernemer het project verder te ontwikkelen. Laila werkte steeds als vrijwilliger achter de schermen mee als medewerker van de Gentse zangwerking en als klankbord voor Annelore. Op dit moment werkt een team van een tiental mensen voor en achter de schermen, waardoor laagdrempelige zangsessies nu in heel Vlaanderen voor hechtere gemeenschappen (kunnen) zorgen.

Els Van Bosbeke, onze huisfotografe, legde de verbondenheid van Annelore en Laila vast in een prachtig beeld, met het onderschrift: “Laila & Annelore, founders of Allez,chantez! Friends for life and connected by hair and heart“. En gelijk heeft ze!

Je kan Annelore en Laila een bericht sturen via annelore@allezchantez.be en laila@allezchantez.be.

Tot we overbodig zijn

In een wereld waarin mensen elkaar vriendelijk goeiedag wensen is een project als Allez, Chantez! overbodig. Daar zingen buurtbewoners spontaan samen en neemt iedereen zijn verantwoordelijkheid om er samen iets moois van te maken. Daar hoeven we geen laagdrempelige zangsessies te organiseren en is de verbindende kracht van samen zingen frequent voelbaar. Daar weet iedereen dat ‘samen sterk’ doeltreffender is dan ‘ieder voor zich’.
Tot het dié wereld is waarin wij wakker worden, doen wij ons ding. Lees hier alles over onze missie.

 

De geschiedenis

Allez, Chantez! ontstond uit de goesting om zelf te zingen. Annelore Camps en Laila De Bruyne creëerden een plek waar je voluit jezelf kan zijn, je stem kan laten horen en je je niets hoeft aan te trekken van wat iemand van je denkt. Daarbij was toegankelijkheid een vereiste! Dus telkens aanwezig zijn of repertoire voorbereiden is nooit een optie geweest. Hun laagdrempelig concept werkten ze uit tot wat nog steeds de basis van elke Allez, Chantez!-activiteit is: alles kan en niets moet, zolang je maar meezingt.  …

Met een enthousiaste pitch en veel overtuigingskracht vond het duo een aantal geëngageerde ‘zotten’ die op de kar wilden springen. Sinds die vliegende start in februari 2015 is het concept nauwelijks veranderd. Zangplezier staat nog steeds centraal in plaats van repetities of concerten. Deelname is vrijblijvend, laagdrempelig en gratis. Ook het repertoire stellen de zangcoaches zorgvuldig samen om zo veel mogelijk mensen aan te spreken.

Sinds eind 2015 ontwikkelt Annelore als sociaal ondernemer een businessmodel rond de gratis zangsessies in de steden. Na Gent startten ze ook Kortrijk (2017) en Leuven (2019) een gratis zangwerking op en dankzij de vele boekingsaanvragen van de duizenden fans van het concept vind je de zangcoaches van Allez, Chantez! nu in heel Vlaanderen en Brussel terug.

Allez, Chantez! wordt nog steeds voltijds gerund door Annelore, met Laila als rechterhand die (vrijwillig) meedenkt. Een tiental freelancers zorgen voor en achter de schermen dat het concept bewaakt, uitgebouwd en vermarkt wordt. 

In 2020 ontving Annelore de Ultima voor Cultureel ondernemerschap van de Vlaamse gemeenschap. Deze prijs is een kwaliteitslabel waarmee de overheid blijk wil geven van erkenning voor het culturele belang van het werk van de laureaten. Bovendien zijn het stimuli voor de verschillende cultuurdisciplines en verhogen ze het culturele bewustzijn. Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor aan de Vlaamse minister van Cultuur. De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt door de Vlaamse minister van Cultuur aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen.

 

De verhalen

Wil je weten waarom wij zo hard aan dit project werken? Waar wij in geloven? Wat wij er allemaal leeft achter de schermen? Hoe we onze projecten ontwikkelen? Waar we verder nog allemaal mee bezig zijn? En waar we nog allemaal van dromen?

Bezielster Annelore Camps ontwikkelt Allez, Chantez! sinds 2015 onder het vaandel van haar eenmanszaak Toon & Loot. Op haar persoonlijke blog kan je alle antwoorden op bovenstaande vragen vinden.

Eén muisklik is voldoende: http://blog.toonenloot.be

Annelore op TEDxGhent 2018

Annelore op TEDxVlerick Business School 2019

Ultima Cultureel ondernemerschap 2020

 

ALLEZ, CHANTEZ! IN DE PERS

 

 

WIL JIJ IETS PUBLICEREN?

Vraag via info@allezchantez.be foto’s op, vraag een interview met de initiatiefnemers aan en informeer je over de achterliggende drijfveren, de concrete projecten waar we aan werken, onze vooruitzichten, enzovoort.